Які страви характерні для французьської кухні?

 

 

Ось уже кілька століть поспіль французькі кухарі вважаються законодавцями кулінарної моди. Можна сказати, що від них залежить які страви подаватимуть в ресторанах по всьому світу, що буде користуватися попитом, до чого будуть прагнути кулінари різних закладів.

Але які ж страви характерні для цієї кухні? Звідки вони з’явилися і як стали популярні у Франції? Давайте розбиратися!

 

 

Равлики

 

 

french-escargoЕскарго де Бургонь або бургундські равлики – вишукане французьке блюдо, яке подають у багатьох ресторанах “високої кухні”. Після тривалого забуття, ці молюски знову набули популярності завдяки кухареві вищої категорії Марі-Антуану Карему. Його традиційна рецептура, компоненти і стиль подачі актуальні й досі. Ескарго вважається класичним французьким делікатесом, який готують на святкові столи, фуршети.

 

 

В рецепт ескарго входить:

  • м’ясо виноградного равлика,
  • вершкове масло,
  • петрушка,
  • часник.

Подають равликів в мушлях з багетом або грінками, запиваючи білим вином. Ці ласощі набули популярності в багатьох країнах Європи, але усюди використовують саме французький рецепт.

Існує кілька видів равликів, які використовуються для ескарго. Французи вважають за краще ескарго – це великі садові равлики або, як їх називає більшість, виноградні (Helix pomatia). Цей вид найбільш підходящий для їжі, оскільки м’ясо виноградного равлика має ніжний смак, злегка трав’янисті нотки, а за допомогою спецій розкривається надзвичайний смак. Багато французів вживають ескарго в їжу, подаючи на святковий стіл. Але не тільки м’ясо виноградного равлика користується попитом. Сьогоднішні аграрії навчилися виробляти равликову ікру, що стала також популярною в Європі.

 

 

Жаб’ячі лапки

 

 

Хоча французів і називають “жабниками” вони зовсім не є такими. Справа в тому що цей делікатес користується більшою популярністю в країнах Південно-Східної Азії, а ось у Франції його подають далеко не у всіх ресторанах.

Жаб’ячі лапки стали їсти від безвиході, в період столітньої війни, оскільки з провізією була напружена ситуація. Але делікатес вважається гордістю кулінарної майстерності французів, оскільки навіть з такого м’яса вони змогли зробити делікатес, надавши пікантності і місцевого колориту.

У тематичному закладі Франції “La Grenouille” готують цей делікатес різними способами: смажать у фритюрі, тушкують, варять, панірують, маринують. Але мало хто з місцевого населення пробував даний делікатес.


Луковий суп

 

 

Луковый супМабуть це одне з перших страв, що приходять на думку, коли мова заходить про гастрономію Франції.

Французький цибульний суп – це перша страва, що подається з грінками, приготоване на яловичому бульйоні. Технологія приготування його з’явилася в 17 столітті і зберігається до цих пір. Ця страва має яскраво виражений цибульний смак, завдяки пасеруванню цибулі, що триває від півгодини до декількох годин. Пассеровка – це повільне приготування шляхом обсмажування, на повільному вогні. При цьому коренеплід карамелізується за рахунок цукру, що міститься в його складі, набуває золотистого кольору, насиченого аромату.

Історія створення цибулевого супу різноманітна. За однією версією його приготував король Франції Людовик XV, коли перебував в мисливському будиночку і виявивши тільки цибулю, шампанське і масло, він змішавши всі компоненти, отримав модне сьогодні блюдо. За другою версією, цей суп був популярний серед торговців і робітників ринку, допомагаючи таким чином зігрітися в холодний період часу. Але як би там не було, цибульний суп є візитною карткою всієї французької кухні. Сучасний рецепт включає:

  • цибулю ріпчасту,
  • бульйон яловичий,
  • вершкове масло,
  • грінки або тости,
  • твердий сир.

 

 

Рататуй

 

 

РататуйРецепт цієї страви був вперше опублікований в кулінарній книзі, датованій 1778 роком. Воно вважалося їжею селян, але використання прованських трав зробило рататуй надзвичайно популярним серед французів. Класичний рецепт включає:

  • цукіні,
  • баклажан,
  • перець.

 

Овочі нарізають кільцями, заливають соусом, яким служить суміш болгарського перцю, томатів, цибулі, моркви, прованських трав, оливкової олії, часнику, перцю чилі. Все це гастрономічне диво запікають у духовці, а після подають до столу, посипавши зеленню. Виходить класичне блюдо з прованськими нотками.

 

Вивчивши всі характерні страви Франції, приходиш до висновку, що найбільш екстравагантним, оригінальним і вишуканим – залишаються Ескарго де Бургонь. Легкість, поживність і користь цього делікатесу дозволяє називати равликів найхарактернішим блюдом Франції. Для тих, хто ще не продегустували виноградних равликів і знаменитий ескарго – шедевр французької кухні, є відмінна можливість замовити ескарго на нашому сайті escargot-de-bourgogne.com.ua, відвідування якого приємно дивує і радує багатством вибору. Всі продукти створені з екологічно чистого продукту – равликів, вирощених серед умов наближених до природних, на території України. Кухарі високого класу створюють шедевр французької кухні за класичною рецептурою.