Французька культура споживання равликів

 

Кожну національну кухню можна охарактеризувати двома або трьома прикметниками:

  • Японську – рибна, корисна, проста;
  • Іспанську – овочева, гостра, поживна;
  • Італійську – томатна, оригінальна, пряна;
  • Російську – ситна, багата, душевна;
  • Французьку – елегантна, вишукана, витончена.

 

Французька культура споживання равликівФранцузи дуже витончений народ, що відноситься до кулінарії не просто як до їжі, а як до мистецтва. Їжа для них давно перестала бути засобом виживання, скоріше це засіб спілкування з друзями, близькими, знайомими. Їх страви вишукані, вина гармонійні, а сервіровка столу бездоганна. Перебуваючи за столом, категорично, заборонено ставити лікті на стіл, голосно розмовляти, викрикувати офіціантові, пити вино більше, ніж того вимагає етикет. Порушення цих правил, може викликати обурення і осуд з боку місцевих жителів.

 

Історія появи равликів в кулінарії багатьох країн

Історія почалася з великого кухаря королів, француза і короля кухарів – Марі-Антуана Карема. Історія свідчить, що в 1814 році, молодий кухар Антонін, який тоді служив у міністра закордонних справ, князя Талейрана, повинен був нагодувати несподіваного гостя – царя Олександра I. Але через пізній і несподіваний візит, свіжих продуктів в запасі не виявилося. Тоді кухар, почав роздумувати над тим, як нагодувати високого гостя і вирішити дану проблему. Перебуваючи в саду, Антонін виноградного равлика, що повзав, і в творчій уяві великого кухаря з’явилася ідея приготувати молюсків. А оскільки, він володів знаннями і рецептами древніх римлян, то в голові визріла ідея – приправити равликове м’ясо часником, петрушкою і вершковим маслом. Ці інгредієнти повинні були освіжити смак, додати пікантних нот, прикрасити зовнішній вигляд і пом’якшити філе. Вийшло блюдо, яке дуже заінтригувало царя, таким чином, у високій кухні з’явилася вишукана страва – «Ескарго де Бургонь», яке до сих пір розбурхує смак гурманів усього світу.

Французька культура споживання равликівУ той час, серед знаті, було модно експериментувати з кулінарією, тому страви з молюсків почали набувати популярності, різноманітність, але оригінальний рецепт ескарго зберігся і залишається популярним дотепер.

Сервіровка столу у французів – ще один елемент гордості, це не просто данина етикету, а відповідне оформлення таїнства прийому їжі! Равликів подають як закуску, роблячи з філе паштет, або основне блюдо, подаючи в мушлях, на спеціальному блюді – ескарготниці. Цей посуд був спеціально придумана під круглі панцирі молюсків, щоб зручніше було викладати і подавати гостям, щипці, призначені для фіксування панцира, і двозуба вилка, для зручного витягання філе.

Вино, для такої вишуканоїстрави, так само вибирається дуже ретельно. Адже напій здатний не тільки підкреслити смак їжі, але й зруйнувати його. Тому французи, відповідально підходять до вибору напою, який буде супроводжувати всю вечерю. Іноді трапляється так, що вина змінюються разом зі стравами.

Французька культура споживання равликівЗ зростаючим попитом на молюсків, зростає і дефіцит цього продукту. З 1970-х років популяція равликів в Європі незмінно падає, навіть заборона на збір равликів в природі, не здатна вирішити дану проблему. Зі ста відсотків усієї кількості, споживаного в їжу, всього 3% виробляється у Франції, решту 97% французи змушені купувати в країнах Азії, колишнього СНД, містах Східної Європи. Більше 30 тисяч тон равликів з’їдається у Франції щорічно.

Після того, як вчені виявили всю користь молюсків, кількість їх споживання неухильно зростає. Адже в м’ясі цієї тварини дуже низький вміст жирів (2,4% на 100г), а вміст білка унікально великий – 16%. Крім цього, равликове м’ясо багате безліччю мікро- і макроелементами, мінералами, жирними кислотами, вітамінами. Цей продукт рекомендований людям, що страждають від нестачі білка, вагітним і годуючим мамам, діабетикам.

Французька культура споживання равликівПравильно приготоване м’ясо цього молюска, має ніжний, витончений, трав’яний присмак. Супутні компоненти вдало підкреслюють і доповнюють смак. Листкові пироги, равлики, запечені в часниковому соусі, омлети, паштет і багато іншого, здатні запаморочити голову навіть самому вишуканому гурману, тим більше що у Франції, кожен заклад пропонує свій, унікальний рецепт, іноді – авторський. Тому, якщо Ви ще не встигли продегустувати равликів, то Вам позаздрить кожен француз – знову відчути цей незвичайний, вишуканий смак – це найкраща нагорода для істинного цінителя!